Google blokkeert gebruik Android door Huawei

Google heeft de Android-licentie van Huawei ingetrokken.

Het lijkt  op een gevolg van een eerdere beslissing van het Amerikaanse ministerie van economische zaken om Huawei op de "Entity List" te plaatsen. Dat houdt in dat Huawei op een lijst komt van bedrijven die geen technologie van Amerikaanse bedrijven kunnen kopen zonder toestemming van de overheid.

Huawei staat onder toenemende druk van president Trump en de regering van de VS vanwege de angst dat Huawei apparatuur door de Chinese overheid kan worden gebruikt om Amerikaanse netwerken te bespioneren of lam te leggen. Al in 2011  waarschuwden Amerikaanse inlichtingendiensten tegen het gebruik van Huawei- en ZTE-apparaten. Amerikaanse politici hebben Huawei omschreven als 'een tak van de Chinese overheid'. De beslissing om Huawei buiten te sluiten is politiek van aard en wordt door de meeste analisten beschouwd als onderdeel van de handelsoorlog tussen Amerika en China.

Huawei beweert dat het niet mogelijk is voor de Chinese overheid om zijn apparatuur te voorzien van backdoors en is optimistisch gebleven over de eigen toekomst. Maar deze nieuwste actie vanuit Google vormt een ernstige bedreiging voor de toekomst van zelfs de kernactiviteiten van Huawei.

Aan Reuters bevestigde een woordvoerder van Google dat "Google Play en de beveiligingen van Google Play Protect op bestaande Huawei-apparaten blijven functioneren."

Het meest belangrijke woord in die uitspraak is 'bestaande'. De verwachting is dat voor nieuwe Huawei toestellen er alleen gebruik gemaakt kan gaan worden van het Android Open Source Project (AOSP), waardoor het bedrijf wordt afgesloten van kritieke Google-apps en -services die Westerse consumenten wel verwachten op hun Android-apparaten. Het gebruik van de Google App Store zou dan op nieuwe Huawei toestellen niet meer mogelijk zijn.

Dat zou ook kunnen betekenen dat Huawei beveiligingsupdates voor Android alleen kan pushen zodra ze beschikbaar zijn gemaakt in AOSP, en niet meer via het Google framework. Dat zou leiden tot vertraagde beschikbaarheid van security updates voor nieuwe Huawei toestellen.

Het bedrijf was al bezig met de voorbereiding van zijn eigen besturingssystemen als alternatief voor Android en Windows. Gezien de Amerikaanse vrees voor buitenlandse inmenging, zal een in China ontwikkeld besturingssysteem waarschijnlijk juist met nóg meer zorg bekeken gaan worden.

De situatie is op dit moment nogal volatiel door de politieke component van de discussie in beide landen, we blijven deze ontwikkelingen volgen.

Wilt u bijgepraat worden over de security gevolgen van het gebruik van uw Huawei toestel? Neem dan gerust contact met ons op via 088 - 627 01 00 of per mail op info@quividet.nl.

Hoe herken ik een nepwebshop?