Huawei komt met alternatief OS
Nieuwe zet in handelsoorlog tussen VS en China

Huawei presenteert Harmony OS, maar blijft Android wel gebruiken voor smartphones

De nieuwe zelf-ontwikkelde software zal geleidelijk worden uitgerold op smartwatches, speakers en virtual reality-gadgets.
Het nieuwe besturingssysteem maakt deel uit van de strategie van Huawei om eigen technologieën te ontwikkelen om zo meer onafhankelijk te kunnen opereren. De huidige afhankelijkheid van Amerikaanse technologie maakt Huawei kwetsbaar voor Amerikaanse politieke invloeden.  Huawei heeft voorafgaand weinig informatie over de software gegeven, waardoor veel werd gespeculeerd over mogelijke alternatieven voor Android.

"Harmony OS verschilt volledig van Android en iOS," zei Richard Yu, hoofd van Huawei's Consumer Business Group.
"Je kunt je apps één keer ontwikkelen en ze vervolgens flexibel inzetten op verschillende apparaten," vertelde hij tijdens een ontwikkelaarsconferentie in Dongguan in Zuid-China.

Het succes van Harmony OS hangt samen met de acceptatie door ontwikkelaars wereldwijd. Pas als zij massaal apps gaan maken die op Harmony draaien, is het nieuwe OS levensvatbaar op de langere termijn. Eén manier om dat te bereiken is het verlagen van de marge die Huawei afroomt op de eigen app store. Huawei stelt die marge nu op 10-15%, terwijl dit bij Android en Google op 30% ligt.

Tijdens de presentatie werd de veiligheid van Harmony benadrukt, voorbijgaand aan de vraag of de Chinese overheid geen backdoors in Harmony heeft laten inbouwen. Harmony zou Open Source zijn, hoeveel van de code ook echt inzichtelijk wordt gemaakt is nog onduidelijk. Voorlopig wordt Harmony alleen uitgerold in China.

Vragen over veilig gebruik van Huawei apparatuur?
Neem gerust contact met ons op, wij hebben ruime ervaring met het beveiligen van mobiele apparatuur, dat kan telefonisch op 088 - 627 0100, of per mail op info@quividet.nl.

Het wachtwoorden taboe