Mousejacking nieuwe trend onder hackers

Mousejacking begint steeds meer een trend te worden. Hackers kunnen uw computer op afstand overnemen via draadloze apparatuur.

Tegenwoordig vinden veel mensen het fijn een draadloze muis en/of toetsenbord te gebruiken. Ik begrijp zelf niet zo goed waarom, want wat moet je met een draadloos toetsenbord? Lijkt me niet dat je deze overal mee naartoe wilt nemen. Maar goed, wat dat betreft ben ik misschien nog wat ouderwets. Het idee om bedrade apparatuur te gebruiken, is zo slecht nog niet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat draadloze ontvangers, zoals een muis of toetsenbord, slecht zijn beveiligd. Hierdoor zijn computers kwetsbaar voor eventuele aanvallen van hackers. De gevolgen zijn geen pretje. De naam voor dit nieuwe fenomeen? Mousejacking.

Mousejacking

Leuke naam, mousejacking, maar wat houdt het nu precies in?

De draadloze ontvanger (dongle) van een muis of toetsenbord zorgt ervoor dat het apparaat met een computer verbonden kan worden. Ideaal natuurlijk, maar het nadeel is dat een hacker zich met behulp van speciale software kan voordoen als “jouw” muis en toetsenbord. Op die manier kan jouw computer op afstand worden bestuurd. Dit komt omdat de communicatie tussen je muis, toetsenbord en computer niet (of niet goed genoeg) versleuteld blijkt te zijn. Een hacker kan dus gemakkelijk signalen tussen de apparaten en je computer onderscheppen en eigen commando’s invoeren.

Zelfs als je altijd netjes alle websites checkt op veiligheid, geen spam-mails opent en je virusscanner up-to-date is, ben je dus niet veilig voor aanvallen van buitenaf. Het mooie is dat je zelfs je draadloze muis niet hoeft te gebruiken. Als de dongle van je muis en/of toetsenbord in je laptop of pc zit, kan dat al genoeg zijn voor een potentiële hackaanval.

Gevolgen mousejacking

Voor een mousejacking aanval is een draadloze USB-ontvanger nodig. Met deze ontvanger kan iemand jouw computer overnemen en allerlei ellende aanrichten. Men kan bijvoorbeeld kwaadaardige software installeren of je gehele harde schijf wissen.

In geval van mousejacking geldt "ieder nadeel hep een nadeel", aangezien draadloze ontvangers zo zijn ontworpen dat ze niet geüpdatet kunnen worden. Wil je mousejacking voorkomen dan zit er voorlopig niets anders op dan een nieuwe muis en toetsenbord te kopen, met een ouderwetse kabel eraan!

Wil je meer weten over mousejacking of meer inzicht krijgen in welke muis- en toetsenbord merken kwetsbaar zijn voor mousejacking? Lees hier meer.


Cookies, privacy en AVG