Old School Phishing
Vandaag ontvingen wij per post een officieel uitziend bericht van EBN, het European Business Number. Een verzoek om onze bedrijfsgegevens te controleren en het bijgevoegde formulier te retourneren.
Sommige gegevens waren al ingevuld, en er zat zelfs een retourenvelop bij, wat attent!

Geen officieel bericht?

Maar wacht, er staat in de tekst 'EBN is not related to any organisation or institution of the European Union or Commission'.

De steunkleur van de de brief is wel het vertrouwde EU blauw.

 

Misleiding?

En waarom dan rechtsonder het logo van de Europese Unie wordt gebruikt? Als je heel goed kijkt zie je dat de cirkel in het blauw bestaat uit de tekst ‘European Business Number’, en niet uit de bekende EU sterren. Een bewuste poging om toch de indruk te wekken dat dit van een EU instantie afkomstig is? 

Opdrachtbevestiging?

Op de tweede pagina staat dat als je het formulier ondertekent, je daarmee een opdracht plaatst bij DAD GmbH te Hamburg. ‘we hereby place an order with DAD GmbH (Publisher) to publish them in a grapically highlighted form on www.e-b-n.eu’.

Dat is geen officieel EU register van BTW nummers, maar een commerciële website geregistreerd op naam van – jawel – diezelfde Deutscher Adressdienst GmbH (DAD).

Trickformulare, jawohl!

DAD GmbH staat al 20 jaar bekend als verzender van wat in goed Duits ‘Trickformulare’ heet, opdrachtbevestigingen die er uitzien als een verzoek om informatie.

Het officiële EU register van BTW nummers vind je hier: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do Vermelding in het echte EU register is gratis en gebeurt automatisch, doordat de samenwerkende belastingdiensten van de 28 EU landen die gegevens aanleveren.

Vermelding in het fopregister van DAD is daarentegen niet gratis, ‘..we accept the advertisement’s annual costs of 977 Euro. We acknowledge that the contract is valid for the next three years.’ Drie keer 977 Euro ... dat is 2.971 Euro, kassa!

Het staat allemaal wel in de tékst van de brief vermeld, maar door de listig gekozen vorm en layout van het bericht lijkt het toch alsof het om inschrijving in een officieel register gaat. Trap er niet in!

U bént er al ingetrapt?

Heeft u de opdracht al getekend en ingestuurd? Dan is het nog mogelijk de overeenkomst binnen 14 dagen te annuleren. Doe dit door een aangetekende brief of aangetekende mail en vraag een bevestiging van annulering. 

Laat je niet misleiden door een Trojaans Paard!