Risico's van onbeveiligde printers

Voorkom DDoS-aanvallen van cybercriminelen door netwerkprinters te beveiligen. 

Hoewel de security awareness van bedrijven op het gebied van ICT steeds beter wordt, zijn veel bedrijven zich nog niet bewust van de gevaren van onbeveiligde printers binnen hun organisatie. De focus ligt op het beveiligen van computers en servers binnen de IT infrastructuur. Hierbij wordt printerbeveiliging veelal over het hoofd gezien of als onbelangrijk beschouwd. Hackers kiezen echter voor de makkelijkste weg om een netwerk binnen te dringen, waardoor een printer een kwetsbaar object binnen een organisatie wordt.

Ook printers moeten beveiligd worden
Het grote risico van onbeveiligde printers is dat kwaadwillenden printers kunnen hacken. Via bijvoorbeeld een open poort kan een hacker een printer allerlei taken laten uitvoeren. Het gaat zelfs zo ver dat er via printers faxen doorgestuurd kunnen worden of opgeslagen documenten opgehaald kunnen worden. Printopdrachten kunnen onderschept worden, apparaten kunnen stilgelegd worden en hackers kunnen DoS-aanvallen uitvoeren.

Alsof dit alles nog niet erg genoeg is, ligt het grote gevaar van een onbeveiligde printer bij het feit dat die de deur kan openen naar het netwerk van een bedrijf. Hierdoor krijgen hackers toegang tot gevoelige personeels- en bedrijfsinformatie.

Beveiligen van data en apparatuur

Om aanvallen, boetes of inbreuken te voorkomen, moeten devices, data en documenten worden beveiligd. Er bestaan programma’s die het apparaatgeheugen van printers controleert op aanvallen of afwijkingen. Ook kan je ervoor zorgen dat er alleen bekende bedrijfsdocumenten op een printer worden ingeladen. Belangrijk is ook om voor extra verificatie te zorgen, zodat een medewerker een printer alleen kan gebruiken wanneer hij zich heeft geïdentificeerd middels een pincode.

Met behulp van pull-printing kan dan een printopdracht opgeslagen worden op een beveiligde server. Deze printopdracht wordt pas geactiveerd wanneer de afzender van de opdracht zich bij de printer identificeert.

Dat voorkomt ook dat nieuwsgierige aagjes je vertrouwelijke documenten kunnen bekijken. De meeste printerleveranciers bieden deze functionaliteit aan.

Beschermen tegen meltdown en spectre