Spookfacturen Uniemerk registratie
OSINT toegepast door criminele organisaties

We waren nog maar net bezig om QuiVidet als Uniemerk te registreren of we hadden al twee spookfacturen binnen.

Van WorldWideTrademarks te Londen en IPRO (Intellectual Property Registration Office) te Brussel. Blijkbaar monitoren deze clubs de openbare registers op zoek naar nieuwe slachtoffers.

Registreer je een merk, dan kun je dus meteen een spookfactuur van ze verwachten. Wees alert en instrueer de medewerkers die betrokken zijn bij inboeken en betalen van facturen, zeker als je een merk registreert.

WorldWideTrademarks

"Gevestigd" op het adres Wenlock Road 20-22 te Londen. Dat is een adres dat gebruikt kan worden als poste restante adres. Post wordt daar dus verzameld en doorgestuurd.

In de kleine lettertjes staat: "THIS SERVICE IS NOT RELATED TO THE PUBLICATION OF OFFICIAL REGISTRATIONS AND IS NOT A REGISTRATION BY A GOVERNMENTAL ORGANISATION" in all-CAPS, dat dan weer wel.

 


IPRO Service

Zogenaamd gevestigd aan de Boulevard de Jardin Botanique 10 te Brussel, een pand dat te huur staat en waar tot voor kort een Pizza Hut was gevestigd.

Ook hier zit het venijn in de kleine lettertjes "The publication is no affiliate with the official Community Trade Mark publication and is not a publication of a government entity. This is not an invoice. This is an offer."

Voor 2.255,90 Euro per jaar wordt je merk opgenomen in hun eigen particuliere register, dat geen enkele waarde heeft.


Het EUIPO, de officiële instantie van de Europese Unie die de registratie van Uniemerken faciliteert, houdt een register bij van bekende fraudeurs en spookfacturen. Op dit moment staan er 296 voorbeelden van spookfacturen in dat overzicht.

Het EUIPO benadrukt dat ze nooit facturen of brieven met een verzoek om betaling sturen.

 

ChatGPT, phisherman's friend?
Kunnen we binnenkort nóg meer phishing mail verwachten?